halsojobb.se

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Halsojobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Fixa första utvecklingssamtalet

Med den första anställningen kommer också det första utvecklingssamtalet. Det är en viktig chans att göra din röst hörd och skapa förutsättningar för att utvecklas på jobbet. Syftet med utvecklingssamtalet är att sammanfoga företagets målsättningar med dina personliga karriär- och utvecklingsmål.

Ta en ordentlig funderare på hur du vill utvecklas den närmsta tiden och betrakta utvecklingssamtalet som ett forum att göra din röst hörd. Kolla också upp om företaget har någon policy när det gäller utvecklingssamtal. Det kan ge ledtrådar om vad som förväntas av dig som medarbetare.

 

Ett utvecklingssamtal handlar om att ge och ta. Kanske vill du gå någon särskild kurs eller byta ut några av dina arbetsuppgifter? Fundera i så fall på en motivering till hur arbetsgivarens investeringar i dig kan löna sig för er båda, då ökar chansen att du utvecklas som du vill i jobbet.

 

Våga styra lite själv och se till att det finns en struktur för vilka punkter som ska betas av under samtalet. På så vis utnyttjar du den tid som satts av enbart för dig på bästa möjliga vis.

 

Be gärna att få en skriftlig sammanfattning av samtalet. Den är bra att referera till under det närmsta året eftersom du ofta får både kort- och långsiktiga mål på samtalet som du sedan ska förverkliga under det kommande året. Sammanfattningen kan också komma väl till pass om du till exempel byter chef tills det är dags för nästa utvecklingssamtal.

 

Gå in med öppna sinnen i utvecklingssamtalet och se till att inte hamna i försvarsställning om du får kritik. Ta inte kritiken personligt utan se det som ett sätt att utvecklas, hur svårt det än kan vara. Om du får kritik så försök att tänka lösningsfokuserat så att du och chefen tillsammans kan komma framtill hur du kan förändra ditt sätt att arbeta.

 

Var ärlig och säg ifrån om du inte trivs med något på jobbet. Ofta är det lätt att åtgärda, men om du inte talar om hur du känner för din chef så kommer ingenting att förändras.