halsojobb.se

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Halsojobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Kommunikation inte lätt för läkarens del

Sedan 2010 har sjukskrivningarna ökat rejält. I ett pressmeddelande från Linköpings universitet rapporteras om kraftiga brister i underlagen för sjukskrivningar, som diskuteras i en ny avhandling.

I sina intyg till arbetsgivare tenderar läkare att ge alltför tunn information om skador och hur de påverkar patienten, den sjukskrivna. I all den vishet som en medicinsk utbildning ger en student, tenderar läkaren att i sina intyg, som riktar sig till övrig vårdpersonal, företagshälsovård, arbetsgivare och försäkringskassan, inte formulera sig klart nog för att åtgärder ska sättas in efter behov.

Läkarna beskriver oftast enbart patienternas symptom, men inte tillräckligt förståeligt för övriga yrkesgrupper som ska se till att patientens symptom inte blir värre. Rehabiliteringsåtgärder försvåras och ibland blir sjukskrivningar onödigt långa och under tiden far patienten illa.

De två vanligaste orsakerna till sjukskrivningar är sjukdomar och skador i muskler och skelett, som utgör 30 % av sjukskrivningsfallen. På andra plats kommer psykisk ohälsa, som utgör 20 %.