halsojobb.se

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Halsojobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Robotkatten ska hjälpa demenssjuka

Idag finns ingen behandling som botar demenssjukdomar. Forskningen kring demens handlar mer om hur man kan förbättra tillvaron för personer som dels lider av sjukdomen, men även deras anhöriga. Nu har forskare vid Mälardalens Högskola utvecklat en robotkatt som man tror kommer ha en positiv inverkan på demenssjuka.

När det kommer till teknikinnovationer som ska förbättra vården ligger Sverige i framkant. Morgondagens äldre kommer att få allt mer avancerad teknik i sina hem och boenden. Utvecklingen och de nya hjälpmedlen är nödvändigt eftersom vården är väldigt underbemannad.

Den svenska robotkatten är en av de senaste uppfinningarna som ska komma att förbättra situationen för och kommunikationen mellan demenssjuka, anhöriga och vårdpersonal. Det artificiella husdjuret har vikten och utseendet av en riktig katt, och kan spinna och reagera på exempelvis ljus, rörelse och ljud. Målet med robotkatten är att förgylla vardagen för särskilt äldre personer med demens, och vidga deras sociala, psykiska och fysiska välmående.

Många studier har visat att demensdrabbade mår bra av att ha djur i sin närhet. Det kan dock vara svårt att ha katter och hundar på ett boende på grund av allergier och liknande. Man har sett positiva effekter av robotkatten och upptäckt att patienternas livskvalitet ökar och att utåtagerande symptom minskar. Därför tros robotkatten vara en perfekt lösning. Katten är fortfarande under utveckling, men så småningom ska man kunna välja päls och färg på robotkatten så att den liknar en eventuell katt patienten hade tidigare i sitt liv. Detta hoppas man kunna ge en positiv effekt och hjälpa dem att minnas.