halsojobb.se

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Halsojobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Så blir du nöjd med livet

Är det toppbetyg, en perfekt kropp och en fantastisk karriär som kommer att göra dig lycklig och nöjd med livet? Många tror att det är vad som krävs, men här reder vi ut vilka faktorer som faktiskt påverkar vår nivå av lycka.

Vissa människor ägnar hela sin vakna tid åt att få den perfekta kroppen, det perfekta hemmet eller den perfekta karriären, utan att i slutändan faktiskt känna sig lyckligare. Vi människor söker ständigt efter lycka och framgång men många lägger krut på fel saker.

Bengt Brülde, professor i praktisk filosofi, har sedan 1980-talet forskat om vad som bland annat gör oss lyckliga. I sin forskning har han kommit fram till att det finns mellan 20 och 30 olika faktorer som spelar in när det kommer till hur nöjda vi känner oss med våra liv. Generellt sett handlar det mycket om vad vi gör på vår vakna tid, såsom vilket jobb vi har och vilka människor vi umgås med.

Om man ser till hela världen så ligger Sverige i topp över de länder vars befolkning känner sig lycklig och nöjd. Det vi svenskar är minst nöjda med är vårt utseende. Detta tros bero på att skönhets- samt självförbättringsindustrin är stor i Sverige, vilket har lett till en ökad perfektionism i samhället.

Plus och minus på väg till nöjdhet

+ Relationer. En av de mest avgörande faktorerna för att vi ska känna oss lyckliga är att ha goda och nära relationer med andra människor.

+ Aktiviteter. En annan viktig faktor är vad vi sysslar med under vår vakna tid. Om vi trivs med vad vi gör under dagarna, på jobbet och på fritiden blir vi lyckligare. Det är viktigt att vi gör saker som vi tycker är roliga och meningsfulla, snarare än vad allmänheten tycker är ”lyckat”. Att vara ”lyckad” och att vara lycklig har ingen direkt koppling.

- Perfektionism. Perfektionism har en negativ inverkan på lycka och generellt sett är perfektionister mindre lyckliga än andra.

- Utseendefixering. Forskning visar att utseende har ytterst marginell inverkan på graden av lycka vi människor känner. Att lägga en massa tid på ditt utseende och sträva efter att få den perfekta kroppen är alltså förmodligen ingenting som kommer att göra dig lyckligare.