halsojobb.se

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Halsojobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Semesterbonusar löser inte de långsiktiga personalproblemen i vården

Debatten om semesterbonusar till vårdanställda blossar upp inför varje sommarsäsong. I år gav Region Hallands beslut att utlysa bonusar till sina vårdanställda upphov till en debatt, där Vårdförbundet inte anser att bonusar är rätt sätt att lösa problemet med vikariebrist.

Den som skjuter upp sin semester ett par veckor kan få en bonus för varje sommarvecka. För den som erbjuds en semesterbonus kan det var ett attraktivt erbjudande som kan vara svårt att tacka nej till. Den som inte har familj eller kan tänka sig att semestra i september istället för i juli kan vara ett par tusenlappar rikare när sommaren är slut.

Om alla sjuksköterskor vill hålla på sin formella rätt och tar ut semestern under sommarmånaderna kommer Vårdsverige att stå mer eller mindre still. Samtidigt är sommarsemestern helig för många svenskar, vilket ställer till problem.  Många menar att bonusarna är ett återkommande exempel på att efterfrågan på sjuksköterskor inte motsvarar tillgången.

I en chattduell på Aftonbladets hemsida möttes Ingrid Frisk från Vårdförbundet och Magnus Kendel från Almega. Magnus Kendel påpekade att det är ett stort problem att alla vill ta ut semester samtidigt, medan Ingrid Frisk ansåg att dagens vårdorganisationer är alltför slimmade och att jakten på semestervikarier blir allt tuffare för varje år. Magnus Kendel ansåg att semesterperioden i semesterlagen borde förlängas, medan Ingrid Frisk ansåg att vi inte kan lösa problemet med hjälp av en ”quick fix”