halsojobb.se

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Halsojobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Sjukgymnaster kan bli fysioterapeuter i framtiden

Sjukgymnastförbundets kongress 2008 fick styrelsen i uppdrag att utreda frågan om ett namnbyte och utarbeta ett konkret förslag på en ny yrkestitel för sjukgymnaster.

Majoriteten av medlemmarna i legitimerade sjukgymnasters riksförbund ställer sig nu bakom förlaget att byta namn till fysioterapeut. Förbundets styrelse menar att titeln fysioterapeut bättre speglar vad yrkeskåren arbetar med. Den internationella och vetenskapliga benämningen är redan i dag fysioterapi.
Förbundet tillägger att titeln fysioterapeut inte är skyddad i svensk lag och används av alltifrån legitimerade sjukgymnaster till kvacksalvare, vilket skapar förvirring och risk för felbehandling. Förbundet menar också att ett namnbyte kan bidra till att förflytta fokus från det sjuka till ett fokus på hela människan, något som ligger i tiden.  Under en övergångsperiod kommer förmodligen båda yrkestitlarna att användas parallellt, inte minst för att garantera patientsäkerheten. Legitimerade Sjukgymnasters Riksförbund, LSR, samlar närmare 12 000 av Sveriges sjukgymnaster, vilket innebär att namnbytet kan få ett stort genomslag framöver.