halsojobb.se

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Halsojobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Stressad personal motionerar mindre

En forskningsstudie från Mittuniversitetet i samarbete med flera andra europeiska universitet visar att stress gör oss mindre motiverade att träna och hålla oss i form.

Studien bygger på information från 170 000 personer i 14 europiska länder och visar ett tydligt samband mellan hur vi har det på jobbet och den fysiska aktiviteten på fritiden. Medarbetare som känner sig mycket stressade tränar mindre på fritiden. Undersökningen visar att risken för att hamna i ett stillasittande liv var hela 20 procent högre bland medarbetare som ofta känner sig stressade på sin arbetsplats.

Enligt forskarna kan den minskade träningsmotivationen bero på att den som upplever sig ha ett stressigt jobb behöver mer tid till återhämtning, vilket förstås ger mindre tid till fysisk aktivitet.  Forskningen visar dock att det inte är en hög arbetsbelastning i sig som utgör den främsta stressfaktorn. Det är istället känslan av kontroll över den egna arbetssituationen som i första hand avgör hur stressade vi känner oss.