HemArtiklarAtt överlämna ditt jobb till din efterträdare
Att överlämna ditt jobb till din efterträdare

Att överlämna ditt jobb till din efterträdare

När du har fått ett nytt jobb externt så har du mycket att vinna på att sluta på ett snyggt sätt med flaggan i topp och göra en bra överlämning till den som ska efterträda dig, tipsar Nina Jansdotter, beteendevetare och karriärcoach.

Ge dem tid Det bästa är när du kan kommunicera öppet och rakt med din arbetsgivare så att de vet att du är på väg att sluta och de kan få tillräckligt med tid att hitta en lämplig efterträdare. I praktiken är det dock inte alltid fallet då du kanske inte kan berätta att du planerar att lämna dem innan du fått ett nytt jobb.

Dokumentera ditt jobb Värdefullt för den som ska få ditt jobb efter dig är om du dokumenterar dina arbetsprocesser, rutiner, deadlines och viktiga kontakter internt och externt. Detta kan hjälpa din efterträdare att snabbare komma in i sitt jobb. Denna typ av hjälpsamhet och struktur ger dig goodwill både till den du lämnar över till och till det företaget eller organisationen du lämnar.

Ta ett möte med din efterträdare Boka gärna in tid för att träffa din efterträdare och gå igenom nyckelinformation som hen har nytta av att höra direkt från dig. Låt hen ställa frågor och dela med dig av din erfarenhet och dina kunskaper. Är det möjligt, erbjud dig att finnas som stöd och ge feedback under personens första tid.

Överlämning och access Ge tydliga instruktioner kring lösenord, verktyg, filer och annat. Berätta också vem internt som din efterträdare kan kontakta internt för att få hjälp med dessa frågor, när du inte är kvar.

Positiv karriärkarma Världen är liten, speciellt i vissa branscher och många möts i flera projekt och organisationer. Det ger dig ofta en bonus om du anstränger dig lite extra och ser till att överlämningsprocessen blir smidig och att du gör vad du kan för att hjälpa den nya. Säkert uppskattar du att få samma stöd av någon annan på ditt nya jobb.

/Nina Jansdotter

Kloka råd
Nina Jansdotter

Karriärcoach och beteendevetare

Nina Jansdotter

Fråga karriärcoachen -

Ställ en fråga om arbetslivet

Tveka inte att ställa dina egna frågor om arbetslivet. Här har du möjlighet att ta del av expertens kunskap och erfarenhet för att navigera i karriären på ett mer informerat sätt.

HälsoJobb.se - Sveriges ledande jobbsajt inom Hälsa & Sjukvård sedan 2004. Utforska lediga jobb inom hälsa & sjukvård  från attraktiva arbetsgivare. Ta nästa steg i Din karriär och förverkliga Din fulla potential.

HälsoJobb.se - en del av KarriärGuiden.se Gruppen.

Kontakt

Artillerigatan 42

114 45 Stockholm

08-67 874 20

info@halsojobb.se

Bevaka nya jobb

Följ oss på sociala medier

© Copyright 2024 Hälsojobb All Right Reserved