HemArtiklarExempel på personligt brev
Exempel på personligt brev

Exempel på personligt brev

En traditionell jobbansökan brukar bestå av två eller tre saker: Ett CV, ett personligt brev och eventuellt en portfolio.

Ett CV är en organiserad lista över din arbetshistorik och vilka meriter och kompetenser du har, komplett med datum, referenser och intyg. Där ska du i princip bevisa vad du har gjort och förhoppningsvis framstå som kompetent och passande för det jobb du söker.

En portfolio bör du ha med om du söker ett jobb som innefattar någonting kreativt, så att du kan visa konkreta exempel på saker du har gjort och ge din potentiella arbetsgivare en uppfattning om din personliga stil och förmåga.

Ett personligt brev är en lite närmare presentation av dig själv, där du kan berätta mer om vem du är, hur du är och vad du har för ambitioner inför framtiden och det jobb du söker. Det är viktigt att du inte bara beskriver dig själv med en massa adjektiv, utan också ger konkreta exempel på hur dessa egenskaper uttrycker sig hos dig. I denna artikel ska vi titta på hur man bör formulera ett personligt brev och ge några exempel på hur det kan se ut.

Syfte

Till skillnad från CV och portfolio ska ett personligt brev vara specifikt adresserat till den person som kommer att titta på din ansökan. CV och portfolio handlar om ditt förflutna, men ett personligt brev handlar om din framtida potential, och ska presentera dig på ett trevligt och inspirerande sätt. Försök att besvara dessa frågor:

  • Vem är du?

  • Vad kan du tillföra det företag du söker anställning hos?

  • Varför vill du jobba hos just dem?

  • Hur är du att jobba tillsammans med?

  • Har du några relevanta intressen eller aktiviteter på fritiden?

  • Vad för slags utvecklingsmöjligheter söker du?

  • När kan du börja?

Du kan även ställa egna frågor till arbetsgivaren angående företaget eller positionen du söker, om något till exempel var otydligt i annonsen. Var dock försiktig med att fråga om eventuella förmåner för tidigt i rekryteringsprocessen.

Exempel på inledningar

Hej _____!

Mitt namn är _____ och jag skriver angående tjänsten som _____ hos er. Jag såg er annons på _____ och det lät mycket intressant. Jag är på jakt efter ett jobb med liknande beskrivning där jag kan få användning för min kompetens, men också utvecklas. Jag är utbildad _____ och har lång erfarenhet inom ___. Jag är övertygad om att jag skulle kunna hjälpa er med en hel del.

Hej på er!

Jag heter _____ och läste på _____ att ni söker nya medarbetare. Jag är en jätteduktig _____ med mycket energi och stor dedikation till _____. Nu jobbar jag som _____, men känner att jag vill vidareutvecklas i min karriär. Jag vet att jag har stor potential, mycket att erbjuda och jag är säker på att jag skulle vara fantastisk på det jobb ni erbjuder.

Hejsan!

Jag fann er annons på _____ och det låter som något för mig. Jag har en bakgrund som _____ och har jobbat ganska länge inom _____ med allt ifrån _____ till _____. Jag söker nu ett jobb som är mer i linje med den tjänst ni beskriver, och tror jag skulle kunna tillföra mycket hos er.

Om du redan angivit ditt namn i brevhuvudet så behöver du inte presentera dig i själva brevet. Undvik att skriva saker som “Till rekryteringsansvarig på _____” eller “Till berörda parter”. Adressera brevet direkt till mottagaren, och presentera dig ungefär som att skaka hand vid ett första möte. Var även noga med att ange vilken tjänst brevet gäller, och diskutera aldrig någon lön innan en intervju (om det inte tydligt står i annonsen att man ska ange löneanspråk i ansökan).

Exempel på avslut

Jag finns tillgänglig för intervju samtliga dagar nästa vecka och framåt, och kan nås på telefon _____ och e-post _____.

Med vänliga hälsningar, _____

Ifall ni fortfarande har en plats tillgänglig så hör gärna av er! Jag är redo för intervju och har möjlighet att börja när som helst. Jag finns på telefon _____ och e-post _____.

Ha en trevlig dag! Hälsningar, _____

Jag ser fram emot ett personligt möte där jag kan berätta mer om mig själv och även få lära känna er bättre. Jag kan komma på intervju vilken dag som helst under nästa vecka. Jag nås via telefon _____ och e-post _____.

Hoppfulla hälsningar, _____

Att berätta om sig själv

Att sitta med ett tomt papper framför sig och försöka sammanfatta sig själv på ett välformulerat och relevant sätt kan vara svårt. För att komma igång kan det vara bra att skriva en lista på vad du vill få med i ditt brev och vad brevet ska förmedla. Välj några egenskaper du vill framhäva och några erfarenheter du vill berätta om.

Detta kan lätt resultera i en hel del besvär för många när de söker jobb, eftersom det kan inge en känsla av att bli utvärderad och dömd och att man måste hävda eller försvara sig själv inför en okänd jury redan när man sitter och skriver. Speciellt ifall annonsen man svarar på låter ganska strikt och ställer många krav på de som söker tjänsten.

I detta fall brukar man få rådet “var bara dig själv så blir allt bra”, men vad det egentligen betyder är att du bör ta det lugnt och inte gå händelserna i förväg. Gör först en lista på saker du vill få med i brevet, gärna rena nyckelord så som “trevlig”, “engagerad” och “bedårande”, ifall det är egenskaper hos dig själv du vill lyfta fram, till exempel. Sedan pusslar du ihop brevet genom att formulera hela meningar av allt och sedan lägga dem i ordning. Det är ibland lättare att redigera ett dåligt brev än att skriva ett bra brev från första meningen. Fokusera därför först på att skriva ett okej men komplett brev istället för ett perfekt sådant.

Du behöver dessutom sällan skriva särskilt uttömmande om dig själv. I huvudsak är ditt mål att bli kallad på intervju, och rekryterare har ofta ganska mycket att göra, så din presentation bör vara kort nog för att de ska orka läsa resten av ditt brev men relevant nog för att ge ett positivt intryck. Börja med tre passande meningar om dig själv och se hur de känns. Fortsätt sedan med resten av brevet (och svara på frågorna ovan) så att du ser en helhet, därefter kan du ändra och tillföra saker efter behov.

Förberedelser

Gör lite research om företagets historik, värderingar och planer innan du skriver brevet, så att du kan formulera ett omedelbart intresseväckande svar på annonsen. Gå igenom punkt för punkt vad som står i annonsen och se ifall du kan säga något om varje sak de listar, så att du tydligt kan visa hur du passar ihop med deras kriterier. Rekryterare tycker om när du är effektiv och relevant, och det visar även att din ansökan inte bara är ett generellt utskick.

För att stå ut lite bland mängden av ansökningar, försök att skapa en relation med företaget. Förklara gärna varför du har intresse av att jobba hos dem just nu och kanske lite mer om ditt intresse i allmänhet för vad tjänsten kräver. Passion och vision kan ibland väga mer än historik och referenser. Tänk bara på att inte låta din personlighet överskugga vad du faktiskt kan erbjuda företaget, och håll det kort. Berätta bara det viktigaste om dig själv, allt annat kan sparas till intervjun. Gör dem nyfikna på dig.

Tänk på...

Försök hålla brevet kortare än två tredjedelar av en A4-sida, och se framför allt till att det är rättstavat! Be gärna några olika vänner läsa igenom allt ifall du känner dig osäker.

Relaterade artiklar

6 steg till ett framgångsrikt personligt brev

Exempel på CV

Tips för att komma igång med ditt CV-skrivande

Hantera luckor eller brist på erfarenhet och utbildning i ditt CV

Personligt brevTips
Karriärguiden

Rekryterare

Karriärguiden

Fråga karriärcoachen -

Ställ en fråga om arbetslivet

Tveka inte att ställa dina egna frågor om arbetslivet. Här har du möjlighet att ta del av expertens kunskap och erfarenhet för att navigera i karriären på ett mer informerat sätt.

HälsoJobb.se - Sveriges ledande jobbsajt inom Hälsa & Sjukvård sedan 2004. Utforska lediga jobb inom hälsa & sjukvård  från attraktiva arbetsgivare. Ta nästa steg i Din karriär och förverkliga Din fulla potential.

HälsoJobb.se - en del av KarriärGuiden.se Gruppen.

Kontakt

Artillerigatan 42

114 45 Stockholm

08-67 874 20

info@halsojobb.se

Bevaka nya jobb

Följ oss på sociala medier

© Copyright 2024 Hälsojobb All Right Reserved